Încă un pas spre depășirea dependenței asupra organelor donate în număr scăzut.

O echipă de cercetători brazilieni au bioprintat cu succes organoizi minusculi ce îndeplinesc toate funcțiile ficatului uman, relatează Agência FAPESP – funcții ce includ asamblarea proteinelor, stocarea vitaminelor și secretarea bilei.

Cercetătorii au cultivat și reprogramat celule stem, iar apoi le-au printat 3D în straturi pentru a forma țesut.

Deși “mini-ficații” îndeplinesc funcțiile ficatului, din nefericire ei nu se compară cu un ficat întreg.

“Mai multe stadii trebuie realizate înainte de a obține un organ complet, dar suntem pe calea cea bună spre rezultate foarte promițătoare”, a declarat Mayana Zatz, una dintre autorii studiului publicat în jurnalul Biofabrication, pentru Agência FAPESP.

Ficații printați nu numai că ar putea încheia dependența asupra organelor donate, ei ar putea fi și mai siguri.

“Încă un avantaj important este probabilitatea de respingere nulă, din moment ce celulele provin de la pacient”, a declarat Zatz.

În loc să se tipărească celule una câte una, echipa a dezvoltat o nouă tehnică ce implică gruparea celulelor în formațiuni, mini-organele tipărite fiind mult mai durabile comparativ cu încercările anterioare de organe printate. Aceste formațiuni de celule sunt apoi amestecate cu o biocerneală asemănătoare hidrogelului și printate într-o structură tridimensională.

Rezultatele sunt, precum au spus, promițătoare.

“În acest stadiu, ele nu constituie încă țesuturi deoarece sunt dispersate, dar precum am arătat în acest studiu, ela deja au capacitatea de a curăța sângele de toxine și de a produce și secreta albumină (o proteină produsă numai de ficat”, a declarat prim-autorul studiului Ernesto Goulart pentru Agência FAPESP.

Cercetătorii se gândesc deja să realizeze mini-ficați la o scară mai mare.

“Am făcut-o la o scară redusă, dar cu interes și investiții se poate extinde cu ușurință”, a adăugat Goulart.

Articole Asemanatoare si de Interes pentru Dvs

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni
Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…