Cicoarea (Cichorium intybus) face parte din buchetul de plante medicinale pe care primăvara ni le oferă din abundență în mod gratuit. Puțini dintre noi știu că această plantă este rudă apropiată cu păpădia și salata verde. În unele zone din Europa, cicoarea este folosită ca plantă comestibilă, fiind adăugată mai ales în salate.

Vechii egipteni foloseau cicoarea pentru purificarea sângelui și vindecarea afecțiunilor ficatului.

Se spune că din rădăcina de cicoare uscată și măcinată a fost preparată prima cafea, pentru trupele lui Napoleon. Astăzi, cafeluța de cicoare a recâștigat în popularitate, mai ales în rândul celor care nu au voie de cafeină.

În medicina populară, cicoarea este considerată un tonic hepatic foarte bun. Este de asemenea utilizată pentru detoxifiere, calmarea nervilor și a stomacului deranjat, reglarea ritmului inimii, tratarea osteoartritei, gutei și diabetului.

Frunzele zdrobite de cicoare ajută la vindecarea rănilor și inflamațiilor, dacă sunt aplicate sub formă de cataplasme.

În cartea sa, Medicina naturistă, Vol 1 în cap.2, Bolile aparatului digestiv la pp. 94-153, profesorul Constantin Milică recomandă cicoarea persoanelor cu boli ale aparatului digestiv, îndeosebi celor hepatice. Aceasta conține inulină, glicozizi și principii amare, care stimulează funcțiile ficatului, ajută la decongestionarea ficatului, eliminarea grăsimilor acumulate în ficat și creșterea fluxului biliar.

Această plantă este indicată și în colecistită, angiocolită, dischinezie biliară, precum și persoanelor care suferă de constipație, diabet (scadere de glicemie), obezitate (reglează apetitul) și hipercolesterolemie.

Este indicată în hepatitele cronice stabile sau aflate în evoluție, în steatoză hepatică, ascită și ciroză hepatică. Cicoarea stimulează funcția celulelor hepatice lezate de boală sau cirozate, și favorizează vindecarea.

Rădăcinile de cicoare se prepară sub formă de decoct (fierbere de 20 de minute). Decoctul se bea înainte de mesele principale.

Doriti mai multe informatii despre vindecarea ficatului? Contactati-ne acum!