ciroza hepatica

Ciroza hepatică este o maladie cronica a ficatului caracterizată de o diminuare progresivă a masei lui funcționale rezultând atât din diminunarea cantității de hepatocite, cât și din distrugerea arhitecturii specifice a organului. Din punct de vedere anatomic ciroza hepatică este caracterizată prin necroza progresivă a tesutului sănătos, acesta fiind înlocuit cu tesutul fibros și cicatrici, care sunt lipsite de activitate funcțională.

Ciroza hepatică apare din cauza acțiunii prelungite a diverșilor agresori :infectia virala cronică (hepatită cronică), abuzz de alcool, substanțe toxice, atacuri autoimune (hepatita autoimună) sau afecțiuni metabolice. Hepatocitele afectate mor, fiind înlocuite în procesul natural de reparație de celule de țesut conjunctiv și de abundenta lor matrice extracelulară cicatricială (fibre de colagen, printre altele), transformare care, în afară de faptul că strică raportul dintre țesutul conjunctiv („de susținere”, „scheletul ”organului) și cel util din punctul de vedere al funcției organului care este ficatul, afectează și arhitectura inițială optimă a microunităților de transformare și de transport.

Pe masura ce se devolta ciroza, testul fibrotic inconjoara celulele hepatice normale, determinand aspectul nodular. Testul hepatic nodular poate bloca sau inflama ductele biliare, ceea ce determina refluxul bilei in ficat si in circulatia sangvina.

Ciroza hepatica poate avea o multime de cauze. Unele persoane sufera de ciroza hepatica fara o cauza evidenta, afectiune denumita ciroza criptogenica (fara etiologie cunoscuta).

Cauzele cele mai frecvente de ciroza hepatica sunt consumul excesiv de bauturi alcoolice pentru o perioada lunga de timp si infectia cu virusurile hepatice B sau C.

Ciroza hepatica alcoolica. Aceasta poate aparea la barbati care consuma cantitati crescute de bauturi alcoolice zilnic, timp de 10-15 ani. Femeile fac ciroza alcoolica dupa un consum mai redus de bauturi alcoolice zilnic pentru aceeasi perioada de timp. Cel putin 10-15% din consumatorii cronici fac intr-un final ciroza hepatica alcoolica. Anual mor peste 26.000 de oameni datorita cirozei, cel putin 40% avand antecedente de consum cronic de bauturi alcoolice.

Ciroza hepatica secundara infectiei cu virusuri hepatitice. Aceasta apare la aproximativ 40% din persoanele care sufera de hepatita cronica de etiologie virala.

Ciroza se instaleaza lent, necesitand 20 de ani sau mai mult pana la aparitia ei. Cu toate acestea, la bolnavii de hepatita cronica virala care consuma in mod excesiv bauturi alcoolice, ciroza se instaleaza mult mai repede fata de cei cu hepatita cronica virala neconsumatori de bauturi alcoolice. Ciroza hepatica determinata de steatohepatita nonalcoolica.

Steatohepatita nonalcoolica reprezinta o suferinta determinata de acumularea grasimilor in ficat. Aceasta boala devine din ce in ce mai frecventa si poate fi cauza multor ciroze clasificate ca fiind cu etiologie necunoscuta (idiopatice). Hepatitele autoimune. La unele persoane, sistemul imun ataca ficatul cauzand ciroza hepatica.

Tratament natural:

– armurariu: o comisie medicala oficiala din Germania a dat in urma cu doi ani avizul favorabil pentru folosirea armurariului in tratamentul bolnavilor de ciroza. Aceasta planta, se spune in raportul comisiei, este un foarte bun stimulent al activitatii ficatului, impiedica fribrozarea acestuia si ajuta la regenerarea sa. Se ia sub forma de pulbere cate o lingurita rasa de patru ori pe zi, in cure de 21 de zile, cu 15 zile de pauza.

– pedicuta: pentru persoanele care suferă de ciroză hepatică, ceaiul de pedicuţă este un miracol. Se vor bea două ceaiuri pe zi, cu 20 sau 30 de minute înainte de masa de prânz şi cină. Ceaiul se prepară astfel: o linguriţă rasă cu plantă se opăreşte în 200 ml de apă în clocot şi se lasă câteva minute.

– spirulina: asigura aportul de nutrienti si substante bioactive necesar suplimentarii regimului dietetic in hepatite cronice, ciroza hepatica (pentru realizarea unei diete cu rol de protectie a celulei hepatice si efect depurativ pentru eliminarea substantelor daunatoare hepatotoxice); gastrite, ulcer gastric si duodenal; diabet zaharat tip II; obezitate; compensarea carentelor de calciu si magneziu; retinopatii, glaucom, cataracta; combaterea procesului de imbatranire precoce; rol benefic in profilaxia infectiilor microbiene si virale si a bolilor maligne; radioprotectie.

– pastura: fitoterapeutii recomanda terapia cu pastura pura persoanelor care sufera de afectiuni hepatice, unde efectele acestui remediu s-au dovedit remarcabile. Rezultate de exceptie s-au constatat in hepatitele acute si cronice, la fel si in cirozele uscate si umede, deoarece pastura se numara printre putinele remedii care refac celula hepatica. Doza uzuala recomandata este de 10-20 g pe zi (in doza unica) sau in doua reprize, administrare cu 30-45 de minute dupa masa, pentru a evita disconfortul gastric. Dupa zece zile de cura, doza zilnica trebuie sa creasca treptat pana la 30 g pe zi, iar gramajul se impart in trei prize de cate 10 g fiecare. Pauzele intre doze trebuie sa fie de doua ore. In aceste afectiuni, terapia cu pastura pura se completeaza cu cate o cana de ceai de armurariu pe zi.

– extract din muguri de alun: adjuvant in ciroza hepatica cu ficat diminuat in volum, hepatita virala, hepatita cronica, hepaatie alcoolica, patologie respiratorie datorata insuficientei pulmonare, enfizem, astm, broniste cronice.

gemoderivat radicele de orz: hepatita cronica, insuficienta hepatica, ciroza hepatica, steatoza hepatica, guta, hipercolesterolemie.

Adrian Udrea, fitoterapeut, nutritionist
Pentru tratamente personalizate:
plantevindecatoare@gmail.com tratamentnatural.com

Doriti mai multe informatii despre vindecarea ficatului? Contactati-ne acum!